Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


kutyáim

                                                                  Helló itt vannak kutyák de ti is kérhettek!!!!!!

Máltai selyemszörű kutya 

Hófehér kedvenc

A máltai selyemkutya

A máltai selyemkutya kedves természetű, vonzó küllemű, kis méretű társasági eb. Élénk, figyelmes, nagyon értelmes és ragaszkodó kutya. Kis termete ellenére nem szabad érzékeny ölebecskének tartani, akit a széltől is óvni kell, hiszen a máltaiak imádnak játszani, mozogni, rohangálni

 

Habár a kiállítási példányok szőre valóban sok gondoskodást és törődést igényel, ha a hétköznapokon tincseiket megfelelő módon „becsavarjuk”, nekik sem kell kimaradniuk a szabadtéri hancúrozásból. A lakásban a máltai mindenhova követi imádott gazdáját, könnyedén ugrik fel székre és ágyra egyaránt. Ha ez a gazdát zavarja, a kezdet kezdetén határozottan közölni kell ezt a kutyával, és következetesen ellenállni a „támadásnak”. A máltaiak egyébként a bezárt ajtókat is nehezen viselik: legszívesebben még a fürdőszobába és a mellékhelyiségbe is elkísérnék gazdájukat.

A máltai valószínűleg a nyugati világ egyik legrégebbi, kistermetű fajtája, a bichon család legősibb képviselője. A bichonok olyan hosszú szőrű törpekutyák, amelyek az ókortól fogva az előkelő hölgyek kísérői voltak a Földközi-tenger mentén elterülő országokban. Puha szőrzetük többnyire fehér, orruk és ajkaik pigmentje mindig fekete. Fajtánkénti felosztásukat a franciák kísérelték meg először. A máltai selyemkutya közeli rokona tehát a Havanese, a Bolognese és a Bichon Frisé.

 

Málta vagy Meleda?

Egyes szakértők egészen a római korig vezetik vissza a fajta eredetét, habár a korabeli kutyák még közel sem rendelkeztek olyan elegáns külsővel, mint a mai máltai selyemkutyák. Darwin időszámításunk előtti 600-ra datálja a fajta megjelenését. Tény viszont, hogy Kallimakhosz görög költő és tudós (i.e. 310-240 körül) feljegyezte, hogy létezik egy olyan törpekutya, amely Melitaiosz (mai nevén Meleda) szigetéről származik, az Adria dalmát partszakaszáról. Plinius (23-79) is többször említi írásaiban a Melita szigéről való kutyát, amely „nem nagyobb egy mókusnál”. Állítólag kereskedők révén, a híres Selyemúton Ázsiába is eljutottak ezek az apró kutyácskák, ahol tibeti fajtákkal keveredtek, majd a XV. században bukkantak fel Európában. Századokon át az uralkodó osztály kedvencei voltak, Tiziano, Goya és Dürer képein is nagyon sok máltai jellegű, fehér öleb szerepel.

Neve ellenére egyáltalán nem biztos, hogy a fajta Málta szigetéről származik. Elnevezése a sémi „málat” szóból ered, amely menedéket vagy kikötőt jelent, s Málta nevén kívül egy adriai sziget – Meleda –, és egy szicíliai város – Melita – nevében is felfedezhető. A máltai tehát a Földközi-tenger vidékéről származó fajta, amelynek közvetlen ősei ugyan rágcsálóirtók voltak a kikötővárosokban, azonban nagyon hamar az előkelő dámák kísérőivé léptek elő. A fajtának nincs aljszőrzete, ami szintén arra utal, hogy meleg éghajlatú vidékről származik.

 

Uralkodók ölebe

1520 nagyon fontos dátum a kis fehér kutya történetében. Ebben az évben szeretett bele Stuart Mária a fajtába, és a franciaországi Lyon városából küldetett néhány példányt udvarába. III. Henrik, Franciaország királya (1574-1589) is megszerette az elegáns, fehér kutyácskákat. Azt mondják, minden évben vagyonokat költött a kutyáira, és néhány udvari alkalmazottnak kizárólag az volt a dolga, hogy a négylábú jószágok jólétéről gondoskodjék.

Napjainkban is ismert megjelenését a máltai a XIX. és XX. századi angol tenyésztőknek köszönheti. Emil Hauck professzor szerint Mr. Lokey tekinthető a máltai selyemkutya első jelentős tenyésztőjének, de meg kell említeni Mr. Maudville tenyészetét is, ugyanis tőle származtak azok a kutyák, amelyek már nagyon hasonlítottak a fajta mai típusához.

A máltai selyemkutya az FCI kilencedik fajtacsoportjába, a társasági és kísérő kutyák közé tartozik; a fajtagazda, patrónus ország Olaszország. A kanok marmagassága 21-25 cm, a szukáké 20-23 cm. A fajta súlya 3-4 kg.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Balatonfőkajár Rákóczi ut 7/b

(izu, 2013.06.22 15:19)

Én szertem a kutyákat!? :D

Úristen

(Rohadékbácsi, 2010.12.21 22:43)

HOgy lehet ennyi kutya a világon? ennek az 1%-a is sokkal több mint ami kéne...
találd ki hogy most viccelek vagy nem!